fragments

adaptació teatral de Fragments d'un discurs amorós

Roland Barthes
Claudia Casanova

L'obra original a partir de la qual gira tot el projecte de creació és la traducció de «Fragments d'un discours amoureux» (Éditions du Seuil, 1977) de Roland Barthes portada al català de la mà de Claudia Casanova (Àtic dels Llibres, 2015).

Es tracta d'un assaig que es posiciona entre la literatura, la psicologia i la filosofia i que presenta els diversos mecanismes —anomenats internament «figures»— de l'amor contemporani (i també no tan contemporani…).

En aquest assaig-novel·la-diccionari farcit d'al·lusions, cites i fragments (mai millor dit!), però també de textos produïts pel propi Barthes, es reflexiona sobre el discurs gairebé impossible de ser tractat (sobretot si un s'hi troba immers): el discurs amorós.

«Que què en penso de l'amor? En resum, no en penso res. Voldria saber "què és", però com que hi soc a dins el veig existint, no pas en la seva essència» («ENTENDRE»)

L'adaptació teatral

L'adaptació teatral

L’adaptació teatral parteix de l’essència de les diverses figures amoroses que Barthes exposa al seu assaig. L’obra s’estructura en diferents moments —o escenes— amb una unitat de significat i consistència: pot ser una situació, un estat, una emoció, una imaginació, un pensament en veu alta o una proposta visual, o bé una combinació d’aquestes.

La dramatúrgia es basa en l’explicació per part del personatge del que es viu durant un procés amorós complet: des de l’enamorament fins al final de la història d’amor, passant pels alts i baixos durant la relació.

El personatge explica al públic tot allò que sap de l’amor, en una conferència immersa en un mar de sentiments on es barregen les contradiccions més profundes de qualsevol ésser humà. «Què és l’amor? Què en farà l’altre del meu desig?»

Imatges de l'obra

Fitxa artística

Autoria: Roland Barthes
Traducció al català: Claudia Casanova
Direcció: Paula Gomez Fossati
Adaptació teatral, dramatúrgia i interpretació: Guillem Gispert Bronsoms
Disseny de l’espai escènic, llums i espai sonor: Andreu Fàbregas Granés
Il·luminació i so: Pep Arumí
Fotografia: Paula Gomez Fossati
Producció: Companyia Polleguera
Amb el suport de: El Canal - Centre d'arts escèniques, Ajuntament de SaltBTM SoundMobles La Fàbrica, Cal Cigarro SL, Drogueria Gispert
Agraïments: Sílvia Escuder, Ferran Joanmiquel, Marta Fluvià, Enric Potrony, Berta Aiguabella, Sílvia Cros, Albert Cros

Venda entrades
Logo Companyia Polleguera